NIEUWS
    
 Op deze pagina's vindt u nieuws uit Nieuw-Weerdinge. In de meeste gevallen heeft deze informatie eerst op de startpagina gestaan.

 In veel gevallen is deze pagina ook een uitbreiding van het nieuws op de startpagina.
Wilt u "oud" nieuws teruglezen? Dat kan. Kijk dan bij "Streekbode"

 
   
   Beste inwoner van Nieuw-Weerdinge,

Wist u dat:

Er jaarlijks in Nederland rond de 16.000 mensen een circulatiestilstand krijgen buiten het ziekenhuis? Dit zijn ruim 300 mensen per week!
Maar wist u ook dat:
De overlevingskansen bij vroegtijdige Reanimatie iets meer dan 20% bedraagt?
En dat de overlevingskansen bij het gebruik van een AED oplopen tot 70%? Zeventig procent! Dat is een hoopvol percentage!


 
 
Wat is eigenlijk een AED en hoe werkt het?

AED is een afkorting voor: Automatische Externe Defibrillator en is een hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens de Reanimatie. Je gebruikt dit draagbare apparaat bij iemand met een circulatiestilstand. De AED analyseert wat er mis is met het hart en geeft indien nodig een elektrische schok waardoor het ritme van het hart als het ware weer kan herstellen. Gebruik je een AED, dan reset je als het ware het hart waardoor het uiteindelijk i.c.m. Reanimatie weer normaal gaat pompen. We noemen dit defibrilleren. Door tijdige inzet van een AED kun je blijvende schade voorkomen, immers elke minuut dat het hart blijft fibrilleren neemt de kans op herstel af met 10%.

Ondanks dat het woord hartstilstand, wat veel gebruik wordt, is het niet altijd zo dat het hart echt helemaal stilstaat. Het gaat in veel gevallen om een ernstige ritmestoornis van het hart (fibrilleren). De hartkamers worden snel en chaotisch geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken. Bloed wordt niet meer rondgepompt en er ontstaan hartfalen. Men spreekt tegenwoordig over een circulatiestilstand.

Doet u mee met Nieuw-Weerdinge 'HARTveilig' maken?

In Nieuw-Weerdinge zijn op dit moment te weinig AED's dag en nacht bereikbaar. Terwijl de overlevingskans het grootst is als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Gelukkig is er een oplossing! Laten we als dorp geld inzamelen voor dorps-AED's. Zo maken we met elkaar het verschil en het dorp veiliger. Plaatselijk Belang zal ook mee financieren, maar helaas is dit onvoldoende om genoeg AED's te kunnen plaatsen. De kosten van een AED inclusief een verwarmde buitenkast zijn vrij fors. We doen daarom een beroep op sponsorgeld en op u. We zouden u willen vragen om een (kleine) bijdrage, want alle kleine beetjes helpen!

U kunt uw eventuele bijdrage overmaken naar Plaatselijk Belang onder vermelding van: bijdrage AED. Rekeningnummer Plaatselijk Belang NL23RBRB0917915275.

Heeft u zelf een AED in bezit en wilt u deze eventueel beschikbaar stellen voor het dorp? Of heeft u vragen/opmerkingen? Dan kun u contact opnemen met:
Jaap Harttekamp 06-11959545 of Tina Tjeerdsma 06-52308894

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
EHBO-vereniging Nieuw-Weerdinge, BHV at Work, Silvia EHBO Educatie & Trainingen,
Plaatselijke Belang & Nieuw-Weerdinge Gezond.

 
Mogelijk 8 starterswoningen in Mandebroek
   
De beoogde bouwplek is Mandebroek 3, een woningbouwgebied in de buurt van het zwembad en de sporthal. ,,Ons plan gaat uit van vier twee-onder-een-kapwoningen, elk met een inhoud van ongeveer 340 kuub", zegt initiatiefnemer Ben Verstraten, directeur van Q-Vention uit het Brabantse Uden. Het project richt zich specifiek op starters. "Deze groep heeft veel moeite om geschikte woningen te vinden. De meeste huizen zijn voor hen te duur en of te groot".

Kansrijke starterswoningen. Dit label plakt Verstraten graag op de huizen die hij in Nieuw-Weerdinge wil bouwen. Het gaat om huizen waarvan de onderdelen kant en klaar uit de fabriek komen en op de bouwplaats in een mum van tijd in elkaar kunnen worden gezet. ,,Alles wordt in de fabriek voorbereid en op maat gemaakt. Op de bouwplaats staat er tussen de zes en tien dagen een cascowoning. "Kopers hebben invloed op de indeling en kunnen door hand- en spandiensten te verrichten de koopprijs drukken."

"Dan moet je denken aan enkele duizenden euro's per woning. Het gros van de werkzaamheden doen wij wel zelf, ook omdat dit specifieke kennis vereist en wij er zeker van willen zijn dat alles conform planning gaat." Hebben kopers zelf bijvoorbeeld deuren of een keuken die ze in de woningen willen (laten) plaatsen, dan is dat geen probleem. ,,De kosten die we daarmee uitsparen, worden uiteraard ook in mindering gebracht." Laat de koper alles over aan Q-Vention, dan moet hij of zij bij het project in Nieuw-Weerdinge rekening houden met een koopprijs van 175.000 euro vrij op naam. Dat is inclusief de grond, die nu nog van de gemeente Emmen is.

Volgens Verstraten heeft de gemeente zelf Mandebroek 3 aangewezen als bouwlocatie. Aan de andere kant van het centrum ligt een gebied dat in het dorp "de oude bouw" wordt genoemd. Hier sloopte woningcorporatie Lefier jaren geleden zo'n zeventig woningen en is een grote kale vlakte ontstaan. In het dorp gaan al langere tijd stemmen op om daar nieuwe woningen te bouwen. Wellicht is dat later voor ons een optie, als de gemeente daarvoor openstaat. Maar laten we ons eerst maar eens gaan richten op Mandebroek 3. Verstraten wil nog voor de bouwvak een informatiebijeenkomst houden.

Wim Katoen, voorzitter van Plaatselijk Belang, is heel enthousiast. Op deze manier wordt het voor meer jongeren mogelijk om in Nieuw-Weerdinge te blijven wonen.  Ik denk overigens dat de woningen ook heel geschikt zijn voor ouderen die wat kleiner willen wonen.

Op niet al te lange termijn, zal er een informatieavond in de Badde worden georganiseerd, waar belangstellenden vanuit het dorp het verhaal en de mogelijkheden uitgelegd kunnen krijgen. Nadere info hierover zal volgen.
 
Grote belangstelling INFORMATIEAVOND starterswoningen Mandebroek III Nieuw-Weerdinge
 
Grote belangstelling op dinsdag 17 september bij de informatie voor de starterswoningen.

Klik hier voor het verslag in Dag van het Noorden.

Op dinsdag 17 september organiseerde Q-vention een inloopavond voor de realisatie van 8 starterswoningen in Mandebroek III in Nieuw-Weerdinge.
Het betreft 4 twee-onder-een-kap woningen in overleg met de gemeente Emmen.

Q-vention nodigde inwoners en belangstellenden uit om informatie te verkrijgen over de woningen. U bent van harte welkom.

Informatie
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Inge Evers, tel: 085-1305888 of via info@q-vention.nl   o.v.v. Nieuw-Weerdinge
 
Nieuwjaarsvisite in De Badde op vrijdagavond 10 januari.

 

De Vereniging voor Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge, SKW en MFC De Badde organiseren op vrijdag 10 januari 2020
om 19.30 uur de nieuwjaarsreceptie in MFC De Badde.

Er is weer een gevarieerd programma samengesteld dat garant staat voor een zeer gezellige avond. Dieka en Knelske nemen de gebeurtenissen van 2019 in Nieuw-Weerdinge weer met u door op hun eigen dolkomische wijze. Menig Nieuw-Weerdinger zal op de hak worden genomen. Mis het niet. Het duo sluit af met een prachtig optreden. 

Nieuw is Dieka's en Knelskes Pubquiz waar alle aanwezigen aan deel kunnen nemen. Bij binnenkomst ontvangt u een antwoordkaart om de juiste antwoorden aan te kruisen.  Aan het eind van de avond wordt de zaalwinnaar bekend gemaakt.

En natuurlijke de uitslag van de verkiezing van De Pluim. Altijd weer spannend wie er met de eer gaat strijken en De Pluim uit handen van burgemeester Oosterhout mag ontvangen. 

Alle Nieuw-Weerdingers zijn vanzelfsprekend welkom op dit feest.

Maar in het bijzonder worden de nieuwe inwoners van ons dorp uitgenodigd om op deze avond in De Badde te komen.

Gratis kaarten zijn vanaf maandag 3 januari af te halen bij De Badde.  De kaarten zijn nodig, omdat niet alle inwoners van ons dorp in De Badde passen en vol is dus vol. De afgelopen jaren hebben geleerd dat de Nieuwjaarsvisite altijd een volle zaal trekt, dus zorg ervoor dat u als u wilt komen, kaarten haalt bij De Badde.

De inwoners van Nieuw-Weerdinge hebben hun kandidaat voor de Pluim genomineerd. Vervolgens heeft de Pluimcommissie de stemmen geteld en de volgende Nieuw-Weerdingers
gaan door naar de finale.  In willekeurige volgorde:

De Stavo:

Organiseert en verzorgt gedurende het gehele jaar activiteiten voor ouderen, zoals wekelijks een kaartavond en een bingomiddag. Ook worden er jaarlijks reisjes georganiseerd en kan men aanschuiven bij het kerstdiner.

Organisatie Sinterklaasintocht.
Elk jaar klaren ze de klus weer. Dankzij hun inzet voor het werven van fondsen kunnen ze elk jaar opnieuw de intocht van Sinterklaas en zijn zwarte Pieten organiseren.

Hilbrand Hummel en Gerrit de Goede:
Sinds mensenheugenis bekleden deze heren, vaak samen, bestuursfuncties. Meer dan dertig jaar lang waren zij degenen waar voetbalclub Titan volledig op kon bouwen. Ook nu zijn ze nog bestuurslid van Biljartclub De Badde.

Maak uw keuze in De Streekbode en lever deze in. Inleveren van uw keuze kan in De Badde en bij Snackbar 't Mondje.

 

Geslaagde Nieuwjaarsreceptie in De Badde
 

STAVO winnaar van  "De Pluim"                              

Eervolle vermelding voor de drie reddende helden.


Vrijdagavond 11 januari was de De Badde geheel bezet met vele aanwezigen bij de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie.

Het hoogtepunt van de Nieuwjaarsvisite op vrijdagavond 10 januari in de Badde was natuurlijk de bekendmaking van het winnen van de Pluim. De dames van de STAV0 (STichting Activiteiten Voor Ouderen) waren er zichtbaar erg blij mee. Els Tiems, Martje Hilgen, Anja Botter, Annie op t Ende, Nannie Schuurman en Lucia Hilberts namen de Pluim, oorkonde, motivatie en de bloemen dankbaar in ontvangst. De stichting Sinterklaasintocht en Hilbrand Hummel en Gerrit de Goede waren de overige genomineerden.

De prijs werd uitgereikt door onze burgemeester Eric van Oosterhout. Die was samen met zijn vrouw aanwezig . Van Oosterhout sprak in zijn toespraak o.a. over het jaar 2020 waarin we onze 75-jarige bevrijding mogen vieren. In de hele gemeente Emmen zullen zo een 50 tot 60 verschillende soorten activiteiten plaatsvinden rondom deze bevrijding. Hij geeft zijn complimenten aan de organisatoren van het Kleve-project. Hij maakt tijdens zijn werkzaamheden reclame voor dit project. Het project waarbij thema: Vrijheid, de betekenis van vrijheid, de vrijheid van meningsuiting en rekening houden met elkaar een grote rol spelen. Hij pleit ervoor om zuinig te zijn met waarden als vrijheid van meningsuiting. Hij geeft aan dat wij als inwoners van Nieuw-Weerdinge trots mogen zijn op wat wij in het ons dorp hebben aan faciliteiten en verenigingen. Dat is echt niet overal zo. Dat wil niet zeggen dat alles ook goed gaat in ons dorp. Natuurlijk zijn er ook zorgen, zorgen om vereenzaming, zorgen om de sporthal, zorgen om woon-leefklimaat, zorgen over jeugd en jongeren. Zorgen om alcohol en drugsgebruik in het gehele Mondengebied. Hij wenst aan het slot van toespraak iedereen, in dit boeiende jaar, een heel gelukkig, gezond en mooi nieuw jaar. Maar dan komt hij terug op zijn zorg over de jeugd. Het is niet alleen kommer en kwel, integendeel. Hij roemt Martijn Stavast, Colin Meijering en Dylan Jaarsma om hun heldendaad. Zij redden vorige maand de teckel Sam uit het Weerdingerkanaal. Ze werden beloond met een waardebon.

Vraag van de redactie Streekbode: Hadden jullie dit verwacht? "Nou, we hadden wel iets in de gaten, want we moesten hier aanwezig zijn. Voor ons was het normaal dat we dat hondje hebben gered. We moesten elkaar bij de voeten vasthouden om het hondje te kunnen pakken. Die mevrouw was er wel echt heel erg blij mee, we kregen alle drie een kaart met een foto van het hondje.."

De avond werd geopend door de voorzitter van Plaatselijk Belang Wim Katoen, waarna staande het lied Weerdingermond werd gezongen. Na de toespraak van de burgemeester was het de beurt aan het cabaretduo Dieka en Knelske. Ze hadden wat moeite op gang te komen, waren wat melancholiek, ook na het horen van het lied: Het dorp van Wim Zonneveld. Er was volgens hen niet veel gebeurd in ons dorp het afgelopen jaar. Het was rustig. Maar ......  schijn bedriegt en al gauw kwamen ze op dreef. Verscheidene Nieuw-Weerdinger inwoners kwamen in hun roddelpraatjes voorbij. Voorzien van mooie plaatjes op het grote scherm. Zelfs de burgemeester en zijn vrouw waren onderwerp van gesprek. En niet een of twee keer maar meerdere keren.

Vraag van de redactie Streekbode: Wat vond u ervan burgemeester dat u zo - op de hak - werd genomen? Nou, erg leuk hoor. Als het niet erger wordt dan dit. Zelfs mijn vrouw werd te pakken genomen. Nee, niets mis mee hoor. Ze hebben het erg leuk gedaan. Wat vond u ervan, mevrouw burgemeester? Ik kan de humor er wel van inzien hoor. Ik vond het vorig jaar zo gezellig dat ik zei ik ga gewoon weer mee. Nee hoor, er was niets mis mee.

Voor het publiek hadden Dika en Knelske (lees tekstschrijvers: Jan de Vries en Roelof Kleve) een heuse pubquiz met 24 vragen voorbereid. Het juist beantwoorden viel nog niet mee. Daarover in de volgende Streekbode meer. Het geheel van de avond werd muzikaal omlijst door de muziek van The Soundmakers. Afsluitend aan het cabaret werd gezongen door Mark Schimmel en Peter Gelling. 
Al waaien de pannen bie mie van t dak. Al waait de schorstain ook van t hoes.
Wie leven een alderwets gemak. Toch is het naargens beter as thoes. (4)

Nieuw Weerdinge: Daar wil je wonen!  Organisatie en aanwezigen kunnen terugzien op een zeer geslaagde avond.
 

Servicepunt van de bibliotheek in De Badde vanaf 1 oktober 2020.

Het dorp Nieuw-Weerdinge kan zich verheugen op een nieuwe service van de bibliotheek: Een vaste plek om boeken te lenen!
In dorpshuis De Badde is een mooie ruimte ingericht met Grote Letterboeken, romans (leesboeken), tijdschriften en prentenboeken. De meeste boeken zijn spiksplinternieuw. Bovendien wordt het geheel regelmatig aangevuld met nieuwe boeken. Ook is het mogelijk boeken te reserveren uit heel Drenthe en in het servicepunt op te halen.

Dit servicepunt wordt beheerd door een aantal vrijwilligers uit het dorp zelf en is geopend vanaf 1 oktober op maar liefst drie momenten:
 • Dinsdag               14:00 - 16:00 uur
 • Woensdag           10:00 - 12:00 uur
 • Donderdag          18:00  - 20:00 uur

Om te kunnen lenen heeft u een bibliotheekabonnement nodig. Dit is voor kinderen tot 19 jaar gratis, vanaf 19 jaar kost het  49,50 euro. U kunt met dit abonnement overal in Drenthe lenen en terug brengen.

In het servicepunt zullen ook cursussen DigiD gaan plaatsingen. De eerste is gepland vanaf maandag 9 november.

De bibliotheek Emmen is blij dat deze uitgebreidere vorm van dienstverlening kan worden aangeboden in Nieuw-Weerdinge en hoopt dat u er vaak gebruik van zult maken! U bent van harte welkom vanaf 1 oktober.

Voor informatie: info@bibliotheekemmercompascuum.nl

Openingstijden bibliotheek Emmer-Compascuum

 • Maandag              9:00 - 17:00 uur
 • Woensdag          11:00 - 17:00 uur
 • Donderdag           9:00 - 20:00 uur

Klik hier voor de openingsflyer.
 

De bibliobus 
Twee maal per week staat de bibliobus in Nieuw-Weerdinge. Dit is alleen bij de scholen en is voor kinderen bedoeld.
Op donderdag kun je terecht bij de Bibliobus van 13:35 uur tot 14:35 uur bij t Koppel
Op vrijdag staat de Bibliobus van 11:20 uur tot 12:20 uur bij De Bentetop

De bus komt alleen bij de scholen en is bedoeld voor de kinderen. 

 

 
   Beste inwoner van Nieuw-Weerdinge,

Wist u dat:

Er jaarlijks in Nederland rond de 16.000 mensen een circulatiestilstand krijgen buiten het ziekenhuis? Dit zijn ruim 300 mensen per week!
Maar wist u ook dat:
De overlevingskansen bij vroegtijdige Reanimatie iets meer dan 20% bedraagt?
En dat de overlevingskansen bij het gebruik van een AED oplopen tot 70%? Zeventig procent! Dat is een hoopvol percentage!
 
 
Wat is eigenlijk een AED en hoe werkt het?

AED is een afkorting voor: Automatische Externe Defibrillator en is een hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens de Reanimatie. Je gebruikt dit draagbare apparaat bij iemand met een circulatiestilstand. De AED analyseert wat er mis is met het hart en geeft indien nodig een elektrische schok waardoor het ritme van het hart als het ware weer kan herstellen. Gebruik je een AED, dan reset je als het ware het hart waardoor het uiteindelijk i.c.m. Reanimatie weer normaal gaat pompen. We noemen dit defibrilleren. Door tijdige inzet van een AED kun je blijvende schade voorkomen, immers elke minuut dat het hart blijft fibrilleren neemt de kans op herstel af met 10%.

Ondanks dat het woord hartstilstand, wat veel gebruik wordt, is het niet altijd zo dat het hart echt helemaal stilstaat. Het gaat in veel gevallen om een ernstige ritmestoornis van het hart (fibrilleren). De hartkamers worden snel en chaotisch geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken. Bloed wordt niet meer rondgepompt en er ontstaan hartfalen. Men spreekt tegenwoordig over een circulatiestilstand.

Doet u mee met Nieuw-Weerdinge 'HARTveilig' maken?

In Nieuw-Weerdinge zijn op dit moment te weinig AED's dag en nacht bereikbaar. Terwijl de overlevingskans het grootst is als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Gelukkig is er een oplossing! Laten we als dorp geld inzamelen voor dorps-AED's. Zo maken we met elkaar het verschil en het dorp veiliger. Plaatselijk Belang zal ook mee financieren, maar helaas is dit onvoldoende om genoeg AED's te kunnen plaatsen. De kosten van een AED inclusief een verwarmde buitenkast zijn vrij fors. We doen daarom een beroep op sponsorgeld en op u. We zouden u willen vragen om een (kleine) bijdrage, want alle kleine beetjes helpen!

U kunt uw eventuele bijdrage overmaken naar Plaatselijk Belang onder vermelding van: bijdrage AED. Rekeningnummer Plaatselijk Belang NL23RBRB0917915275.

Heeft u zelf een AED in bezit en wilt u deze eventueel beschikbaar stellen voor het dorp? Of heeft u vragen/opmerkingen? Dan kun u contact opnemen met:

Jaap Harttekamp 06-11959545 of Tina Tjeerdsma 06-52308894

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
EHBO-vereniging Nieuw-Weerdinge, BHV at Work, Silvia EHBO Educatie & Trainingen,
Plaatselijke Belang & Nieuw-Weerdinge Gezond.

   

FTC Toerlust organiseert "De iedereen verdient een morgen toch(t)

Op zondag 8 juli een
gezinstocht over 40 kilometer. Vertrekpunt: Kantine vv Titan. Starttijd van 9.00 uur tot 10.00 uur.

Op zondag organiseert de fietsclub FTC Toerlust een gezinstocht over 40 kilometer. De opbrengst van de tocht gaat naar het KWF.
U kunt starten vanaf de kantine van voetbalvereniging Titan. De route is volledig uitgepijld en brengt u langs idyllische plekje rondom Ter Apel en Sellingen. Bij FTC Toerlust denkt u al gauw aan een racefiets. Daar is deze gezinstocht echter in het geheel niet voor bedoeld. Snelheid speelt geen enkel rol. We zien u graag in beweging op de fiets. Een van de doelstellingen van de club. Ook elektrische fietsen zijn welkom.

Er is ook een langere route over 90 kilometer. Hiervoor dient u echter wel een bepaalde basisconditie te hebben. Ook deze route is volledig uitgepijld en leidt u richting Vriescheloo en Wedde. Prachtige rustige wegen en fietspaden.

Welke afstand u ook fietst, onderweg is een verzorgingspost ingericht voor drinken en een versnapering. Bij pech belt u de Pechbus van Tieks. Als reparatie niet mogelijk is wordt u weer thuis gebracht.
 
   
Stille Tocht Nieuw-Weerdinge

Op vrijdag 4 mei wordt wordt weer jaarlijkse Stille tocht Nieuw-Weerdinge gehouden.

Om 19.40 uur wordt u verwacht bij het standbeeld van de "VRIJHEIDSDUIF" nabij het Beertaplein. Vanaf het Beertaplein loopt men om 19.45 uur naar de begraafplaats.

Daar zal de christelijke muziekvereniging Juliana spelen en wordt er 2 minuten stilte in acht genomen.

Leerlingen van De Bentop en 't Koppel en het 4 mei Comite zullen gedichten voorlezen. Daarna kunnen er bloemen worden gelegd ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers.

Hierna lopen we terug naar het Beertaplein waar de stoet wordt ontbonden. Vervolgens bent u van harte welkom in De Badde, waar u een kop koffie / thee wordt aangeboden.

Het 4 mei comite nodigt u allen hartelijk uit mee te doen aan deze STILLE TOCHT. Tevens vragen wij u om vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen.
 
Het 4 mei comite.

   

 

 

 

 

 

 

 

JAAROVERZICHT 2017 - 2018

Het afgelopen jaar heeft Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge zich bezig gehouden met diverse zaken die de directe leefbaarheid in het dorp raken. Soms zichtbaar en soms ook achter de schermen. Als bestuur willen we de inwoners van ons dorp meer gaan betrekken bij deze zaken want we kunnen het als Plaatselijk Belang natuurlijk niet alleen. We willen geen vereniging zijn die voor de inwoners beslissen, maar die de belangen van de inwoners behartigen. Er werd ons aangereikt dat we te onzichtbaar waren voor de inwoners. We proberen dit met meer informatie naar de inwoners toe te verbeteren. We doen dit inmiddels via Facebook, onze website van Nieuw-Weerdinge en via De Streekbode. Dat dit nog niet volmaakt is, is ons duidelijk maar we werken er hard aan. Dat we ook niet alles kunnen regelen mag ook duidelijk zijn, ook wij hebben en kennen onze beperkingen.

Waar zijn we het afgelopen jaar mee bezig geweest:
 • Het achterstallige onderhoud in het park te keren.
 • Hoe houden we de voorzieningen op peil in ons dorp.
 • De speelvoorzieningen samen met een club betrokken inwoners te verbeteren. Dit loopt nog steeds en we hopen dit jaar daar een slag te kunnen maken.
 • Het gebied rond de volkstuinen te herstructureren en samen met de tuinders tot een aantrekkelijk volkstuinencomplex te komen.
 • In het kader van de verkeersveiligheid twee smiley's aangeschaft en deze in het beheer gegeven van VVN Nieuw-Weerdinge
 • Samen met VVN Nieuw-Weerdinge bij de kruising in het centrum, de weg versmald en een zebrapad aan laten leggen.
 • Bij de gemeente aangevraagd om de belijning op het Weerdingerkanaal NZ weer te herstellen. (Ook samen met VVN).
 • In overleg met de gemeente en Lefier geweest, om het bewonersoverleg over de visie van de Nieuw-Weerdingers zelf over hun dorp niet te laten verzanden door verschillende inzichten tussen gemeente en Lefier. Hierbij een sterk oog hebbende voor het enorme gat dat is geslagen in de oude bouw en hoe dit te vullen.
 • Het ondersteunen van diverse activiteiten in Nieuw-Weerdinge door Nieuw-Weerdingers, zoals Nieuw-Weerdinge gezond, het eettafelproject, de kleding/voedselbank, de sinterklaasintocht, dierenweide De Wenke, de kerstmarkt etc.
 • Het ondersteunen van Dorpenzorg en het Noaberhuus en reguliere overleggen met de andere dorpsbelangenverenigingen in de Monden over zaken die ons allen aangaan.
 • Diverse klachten over groen en grijs en overlast met de gemeente besproken en inwoners geholpen, die zich niet gehoord voelden na een klacht bij de gemeente Emmen.

Wat willen we nog meer. Graag zouden wij zien dat diverse clubs en verenigingen in ons dorp sterker gaan samenwerken om Nieuw-Weerdinge ook naar de toekomst toe het dorp met veel activiteiten voor jong en oud te kunnen laten blijven. Waarom samenwerken? Dan ontlast je de vrijwilligers die dit mogelijk maken omdat je dan een betere verdeling kunt maken onder de vrijwilligers. Niemand kan het alleen. Plaatselijk Belang kan en wil hierin ondersteunen. Wat wij ook erg jammer vinden is dat Nieuw-Weerdinge eigenlijk geen handels of ondernemersvereniging meer kent. Dit zou een enorme impuls aan ons dorp kunnen geven. Ik roep hierbij de ondernemers dan ook op hierover na te denken en elkaar op te zoeken om tot een gezonde brede ondernemersvereniging te komen. Met meer dan 250 ondernemers in het dorp, moet dit toch kunnen?  Ook hier willen wij wel de verbindende factor zijn indien dit gewenst is. En met ondernemers bedoelen we dan ook ondernemers in de breedste zin van het woord.

Vragen over dit jaarverslag? Kom dan op dinsdag 17 april 2018 in MFC de Badde, aanvang 19:30 uur

Hier kunt u dan vragen stellen aan ons en tips geven over de koers van Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge. Nog geen lid, kom gewoon en wordt lid. Samen staan we sterk.

 

   
  Tot onze ontsteltenis is Allan Prosser overleden.

Allan heeft erg veel voor de jeugd in Nieuw-Weerdinge betekend en was eigenlijk tot zijn laatste dag actief in het jongerenwerk. 

Voor diegenen die Allan willen herdenken is er een gedenkhoek ingericht in zijn geliefde Badde.

Allan zal door de Nieuw-Weerdingers niet gauw worden vergeten, daarvoor heeft hij teveel betekend voor ons dorp.

Allan zal worden gecremeerd in Stadskanaal met als eigen wens: "Ik ga alleen".

Dinsdagmiddag vanaf 13:00 uur is er een herdenking voor Allan in MFC De Badde/jeugdsoos.

Tot 13.30 uur is er gelegenheid afscheid van hem te nemen door langs de kist te lopen. Hierna zal door de aanwezigen een erehaag gevormd worden waarlangs Allan naar buiten gedragen zal worden en alleen zal vertrekken naar het crematorium in Stadskanaal.

Hierna geeft SKW de aanwezigen nog de gelegenheid een herdenkingsdienst bij te wonen.

Namens heel Nieuw-Weerdinge,
W. Katoen


 

   
 SAMEN ETEN IN DE BADDE

Het eettafelproject in de Badde te Nieuw-Weerdinge is gezelligheid alom en draait al enige maanden volop. Ook alleen thuis en eigenlijk geen zin om voor jezelf te koken? Zin om met elkaar van een echt verse maaltijd te genieten? In de Badde wordt op dinsdagmiddag en donderdagmiddag vers gekookt. Iedereen die wil kan hieraan meedoen.

Geinteresseerd?  Geef je dan op bij de Badde (0591-521733) of bel het Noaberhuus. (0591-714724). Ook binnenlopen bij de Badde of het Noaberhuus mag ook natuurlijk.

Blijf niet alleen thuiszitten en DOE MEE. De kookgroep geeft aan nog veel meer deelnemers aan te kunnen en het is er echt gezellig en het eten vers en lekker.

Een tafel die helemaal gevuld is met mensen is nog gezelliger.

Dit initiatief wordt breed gedragen en georganiseerd door: MFC de Badde, Icare, de Baptistengemeente, de Protestantse gemeente, SEDNA en Stichting Dorpenzorg.
   Nieuw-Weerdinge GEZOND! Wat is het en hoe werkt het?

Gezondheid is een breed begrip.
Veel mensen denken bij het woord gezondheid aan voeding en bewegen, maar daar stopt het niet. Het betekent ook: sociale contacten met buurtbewoners hebben, een leuke hobby uitoefenen, muziek maken. Ook voldoende ontspanning en een goede nachtrust hebben invloed op hoe wij ons voelen.

Wat is M&GEZOND!?

M&GEZOND! is het programma van de Gemeente Emmen waarmee we de inwoners uitdagen hun buurt, wijk of straat een stukje gezonder te maken door een gezondheidsbevorderend idee te ontwikkelen. Dit initiatief moet dan worden uitgevoerd door, voor en met bewoners. Op onze website vind je tal van voorbeelden van dergelijke ideeen die door bewoners zijn bedacht, voor bewoners zijn bedoeld en met bewoners worden uitgevoerd. 

Hoe werkt het?
Een idee kan vaak pas worden uitgevoerd als er voldoende geld voor is. Niet altijd, maar soms  heeft een plan een (financieel) zetje in de rug nodig, om te kunnen worden uitgevoerd. Dat is een van de manieren waarop M&GEZOND! kan ondersteunen. Verder kunnen we je ook helpen om je plan mee vorm te geven en goed op papier te krijgen. Ook geven we advies of we kunnen je met andere initiatiefnemers in verbinding brengen.
Ons team, dat bestaat uit zowel bewoners als medewerkers van de Gemeente Emmen, komt wekelijks bij elkaar om de aanvragen te bespreken. Zo weet je al binnen een week of jouw idee met subsidie wordt ondersteund.

Heb jij nou ook een leuk idee voor jouw buurt of wijk? Kom in beweging en neem contact met ons op.

Via de website www.emmengezond.nl  kun je een aanvraagformulier downloaden en je aanvraag indienen. Of like onze Facebook pagina M&gezond https://www.facebook.com Nieuw-Weerdinge-Gezond-1782334592097327/   en neem van daaruit contact met ons op.
 

   


 

 

  

  

Daverende Nieuwjaarsreceptie Nieuw-Weerdinge 2018

Vrijdag 12 januari was het dan weer zover, de Nieuwjaarsreceptie Nieuw-Weerdinge met daarin opgenomen de uitreiking van de Nieuw-Weerdinger Pluim 2017.


Weer drie genomineerden, te weten; Rien Prinsen, Henk Hofman en de Paasvuurbouwers. Alle drie de genomineerden hebben zich voor Nieuw-Weerdinge ingezet of die op de kaart gezet.


Na de opening door de voorzitter van Plaatselijk Belang hield de burgemeester van Emmen zijn nieuwjaarstoespraak voor de bomvolle Badde. Knelske en Dika verzorgden op hun eigen ludieke wijze weer de terugblik op 2107 in Nieuw-Weerdinge. Dit jaar in een vernieuwd jasje met ondersteuning van een groot scherm met beelden. Erg leuk en zeker een aanrader voor de komende jaren.


De muzikale omlijsting werd wederom verzorgd door de Soundmakers uit Nieuw-Weerdinge en als extra kers op de taart was Erwin de Vries uit het Groningse Meeden gecontracteerd om zijn Groninger liedjes ten gehore te brengen.


Rond 21.00 uur was het hoogtepunt van de avond, de uitreiking van de Pluim 2017 en het waren de paasvuurbouwers die dit jaar de Pluim in de wacht hebben gesleept. De Pluim werd hen door burgemeester van Oosterhout uitgereikt en de beide andere genomineerden ontvingen de oorkonde van nominatie.


En laten we wel wezen alleen al het genomineerd worden voor de Pluim is al een enorme eer, het geeft aan dat de Nieuw-Weerdingers het hebben gewaardeerd wat je hebt betekent voor het dorp.


Na de uitreiking riepen Knelske en Dika de burgemeester van Emmen en de voorzitter van Plaatselijk Belang naar voren om aandacht te vragen voor de onveilig ervaren oversteek bij de Foodmarket over het Weerdingerkanaal Noordzijde. Het toeval wilde, dat net voordat de Nieuwjaarsreceptie begon, Plaatselijk Belang vanuit de gemeente Emmen had gehoord dat het zebrapad dat was aangevraagd zou worden aangelegd. Dit kon nu dus mooi tijdens de receptie openbaar worden gemaakt.


Na het officiele gedeelte was het nog een gezellig samenzijn van de aanwezige Nieuw-Weerdingers onder het genot van muziek een drankje en een hapje.


Het was in ieder geval weer een avond die zin geeft aan het organiseren van de volgende nieuwjaarsreceptie.


Ik wil als voorzitter van Plaatselijk Belang dan ook de medeorganisatoren (SKW; MFC de Badde en Henk en Gea de Vries) bedanken, maar ook Knelske en Dika, de tekstschrijvers Jan de Vries en Roelof Kleve. Ook dank aan de burgemeester van Emmen voor zijn aanwezigheid en natuurlijk niet te vergeten, de beheerders van MFC de Badde die de avond zelf weer op een voortreffelijke wijze hebben verzorgd. En last but not least, de aanwezige Nieuw-Weerdingers voor hun support en goede humeur.

Het is weer gebleken dat wanneer je iets met elkaar in samenwerking opzet en uitvoert er mooie dingen uitkomen.

En Nieuw-Weerdingers, houd in de gaten wie er in aanmerking zou kunnen komen voor de Pluim 2018. Want voor je het weet is het weer zover.

Iedereen nogmaals een goed en voorspoedig 2018 toegewenst.

Wim Katoen.